אל עין היא העיר השנייה בגודלה ובחשיבותה באמירות אבו דאבי ומתגוררים בה כ 800,000 תושבים. אזורים גאוגרפיים ואתרים בעיר הוכרזו כאתרי מורשת עולם של אונסק"ו.
מבחינת מיקום ומרחק, אל עין נמצאת כשעה וחצי/ שעתיים נסיעה ברכב מדובאי ואבו דאבי, נמצאת במזרח אבו דאבי וגובלת בעומאן.
אל עין נחשבת ליעד נופש אטרקטיבי לתושבי האמירויות, הודות לגאוגרפיה הייחודית שלה: בעוד שרוב השטח הגאוגרפי באמירויות הוא מישורי וחולי, באל עין מתנשא לגובה 1,249 מטרים הר חפית (ג'בל חפית). ההר- עומד בודד ובולט משאר הסביבה המקיפה אותו בכ 1,000 מטרים.
משמעות השם "אל עין" הוא "המעיין" ואכן, באל עין 6 נאות מדבר היסטוריים וכן אזור עם מעיינות חמים.
היותה נווה מדבר, כמובן שהיסטורית, משכה מתיישבים לאזור זה וזה מגובה בעדויות: בחפירות ארכיאולוגיות נתגלו חרסים מהתקופה הנאוליטית: עוד מ 4,000-8,000 שנים לפני הספירה!!! אז, היו רועי צאן ונוודים, שחיו והסתובבו בסביבת המעיינות שלמרגלות ג'בל חפית.
למעשה, חפירות ארכיאולוגיות הראו חיים באזור זה לאורך תקופות שונות ואת הקשרים התרבותיים שהיו באזור ואת התקופה, לפי הממצאים. למשל, התגלו 500 קברים עתיקים, עם סגנון קבורה ייחודי, של קברים עגולים, בהם נקברו מספר גופות (אותם ניתן לראות בפארק הילי) ובתוכם מינחות שונות.
בנוסף, נשתמרו העדויות לחקלאות אלפי שנים לפנה"ס, עם בארות מי תהום ותעלות השקיה. במאה ה 7 לספירה, הגיע האסלאם לאזור וכמובן שאטרקטיביות האזור הפכה למוקד מריבה בין שליטי עומאן, סעודיה והאמירים בני המקום, מה שהביא להקמת מצודות בסגנון בניה ייחודי: קירות עבים מלבני בוץ וגגות מעץ תמר (כאופייני לנווה מדבר, אל עין מלאת עצי תמר) וזה נהיה סגנון הבניה באל עין עד…. ההתעשרות בין לילה עקב גילוי הנפט. אז כמות האוכלוסייה עלתה ורוב במבנים המסורתיים – נהרסו. תוכלו לראות סגנון בניה זה בקאסר אל מואווג'י, ארמון המשפחה השלטת (ראו בהמשך) או במבצר אל ג'אהילי.
המודרניזציה הביאה להקמת האוניברסיטה הממשלתית הראשית של האמירויות- "אוניברסיטת איחוד האמירויות
מה יש לראות באל עין ?
כאמור, באל עין 17 אתרי מורשת עולם של אונסק"ו, היסטוריה וגאוגרפיה ייחודית. אסדר את האתרים לפי הסדר הנכון לביקור בהם במהלך טיולכם, בהנחה שיצאתם לדרך אל היעד בשעות הבוקר (מראס אל ח'ימה/ דובאי/ אבו דאבי) והגעתם בשעות הבוקר המאוחרות/ צהריים.
- ארמון אל עין/ קאסר אל עין: מבצר משוחזר, ששימש כביתו של השיח זאיד בן סולטאן אל נהאייאן, אבי איחוד האמירויות, שם התגורר עד שנת 66' (ולאחר מכן- עברה המשפחה להתגורר בעיר אבו דאבי, עם גילוי הנפט). כל המתחם הוא הארמון, על אגפיו וחצרותיו וניתן ללמוד על שושלת משפחת המלוכה האמירתית ואיך חיו אז, כולל כניסה לחדרים השונים. כמובן שתפגשו שם בארכיטקטורה וצורת הבניה, שהיתה אופיינית לאזור. חדר פופולארי במיוחד הוא החדר ששימש ללימוד קוראן בארמון, עם כתבי הנביא מוחמד על התקרה, בחריטה. זהו ביקור ממש מעניין ומומלץ. ימי ושעות פעילות: ישי שישי: 14:00-18:00. שאר הימים: 10:00-18:00. דמי כניסה: חינם.
- נווה המדבר אל עין (נמצא בסמוך לארמון אל עין) : נווה מדבר שופע בכ 150,000 דקלים (100 זנים שונים רק של דקלים!) ועצי וצמחי פרי שונים, כגון, בננה, תאנה, מנגו, הדרים וחוחובה. כאן תראו את ה "פלאג'" המסורתי: מערכת ההשקיה של פעם, שעדיין בשימוש במקום גם היום: רשת תעלות, בהן המים מנותבים לאיזור הזקוק להשקיה.